idea ni sampai dari My ayg cuz die tanye aq Pe Kuah Pindang tu,so Hari ni aq nak share kat sapa2 yang xtahu cerita pasal Kuah Pindang ni.resepi ni my mom kata asal dari negeri Pahang.so xnak cer lagi meh aq bagi bahan-bahan nak masak :D
BAHAN-BAHAN KUAH
ikan tenggiri papan(ikut hidang)}5 ketul
bawang merah 1 biji}di hiris
bawang putih 5 biji}di hiris
halia 1/2}di hiris
cili padi}3 batang*jika perlu
serai 1 batang}di ketuk dan disimpul
herba(biji sawi)}secubit
kunyit serbuk}1sudu teh
asam jawa}3 sudu besar
asam keping(jika perlu)
CARA-CARA MASAK
* masukan semua rencah-rencah yang telah siap tadi dalam periuk dan masukan air asam jawa sekali.
masukan ikan tenggiri papan yang siap di potong dalam bentuk cube(kecil-kecil)
dan didihkan selama 20 minit.
tutup separuh penutup periuk supaya tidak berombak kuah tu.
masukan garam dan perasa*sesedap rasa dan ini hasilnya
dah siapkan..sedapnye!!! |
No comments:
Post a Comment